Weet jij alles over cyberbeveiliging? 6 veelvoorkomende mythes ontkracht

In de hightech wereld van vandaag heeft bijna iedereen op de een of andere manier te maken met digitale veiligheid. Maar omdat cyberbeveiliging vol zit met obscure terminologie, kan het voor velen van ons een bron van verwarring en onduidelijkheden zijn.

Verkeerde informatie en allerlei misvattingen teisteren het onderwerp online beveiliging en maken het nog ingewikkelder dan het al is. Voor degenen onder ons die zijn opgegroeid lang voordat technologie een integraal onderdeel van het dagelijks leven was, blijft cyberbeveiliging een uitdaging en een levenslange leerervaring. Laten we eens nader kijken en 6 veelvoorkomende cyberbeveiligingsmythes ontkrachten om ten minste een deel van de verwarring rond het onderwerp op te helderen. Wij gaan hieronder meteen van start.

Mythe 1: Het hergebruiken van wachtwoorden is veilig

Kortom, het hergebruiken van wachtwoorden is geen goed idee. Dat is een feit en geldt voor iedereen. De belangrijkste en meest voor de hand liggende reden waarom het hergebruiken van wachtwoorden een vreselijk idee is, is dat het een ‘single point of failure’ creëert. Afgezien van het jargon betekent dit dat het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor een aantal van jouw online accounts, ze allemaal in gevaar brengt. Een hacker heeft één wachtwoord nodig om zonder al te veel moeite een groot aantal van jouw online accounts te kraken.

Gebruik complexe en unieke wachtwoorden om jouw online accounts goed te kunnen beveiligen. Wij adviseren te allen tijde gebruik te maken van een wachtwoordgenerator.

Mythe 2: Niemand geeft om mijn gegevens

Dit is helaas een overtuiging die velen van ons hebben. Het is verleidelijk te denken dat jouw gegevens niet interessant zijn voor cybercriminelen. Het gaat tenslotte maar om e-mailgeschiedenis met onze familie of foto’s van hen. De realiteit is echter precies het tegenovergestelde. Hoewel het waar is dat hackers zich zelden op een specifiek doelwit richten, is het essentieel om te begrijpen dat ze op zoek zijn naar alle gegevens die ze te gelde kunnen maken. Dat kan jouw burgerservicenummer, e-mailadres, fysiek adres, wachtwoorden, betaalgegevens, geboortedatum of volledige naam betreffen.

Mythe 3: Het delen van wachtwoorden via e-mail is veilig

E-mail is de technologie waar we het meest mee vertrouwd zijn. Het was een van de eerste dingen waar de meesten van ons mee in aanraking kwamen toen internet een ding werd. Het versturen van wachtwoorden via e-mail is een gangbare praktijk, maar de kans dat ze aan ongewenste partijen worden onthuld is vrij groot. Simpel gezegd, het is een slechte gewoonte. Er zijn veel redenen te bedenken waarom het e-mailen van wachtwoorden gevaarlijk kan is:

  • E-mails worden vaak in platte tekst verstuurd, wat betekent dat ze op geen enkele manier beschermd zijn;
  • E-mails worden vaak in platte tekst of andere niet-versleutelde formaten op jouw computer of telefoon opgeslagen;
  • Veel kopieën van een e-mail kunnen nog steeds op veel plaatsen bestaan, zelfs nadat je ze hebt verwijderd.

Om de bovengenoemde redenen hoeven kwaadwillenden niet veel te doen om een wachtwoord te bemachtigen dat via e-mail is verstuurd. Als het gaat om het delen van wachtwoorden, moet de veiligheid van jouw wachtwoorden absoluut prioriteit zijn.

Mythe 4: Wachtwoorden bewaren op plakbriefjes is veilig

Jouw wachtwoord op een plakbriefje schrijven lijkt misschien een redelijke manier om jouw wachtwoorden te bewaren en te onthouden. Dit is echter een veel voorkomende misvatting en het kan riskant zijn om dit te doen. Denk aan het feit dat het verkeerd spellen van een wachtwoord op een plakbriefje een reële mogelijkheid is, wat leidt tot het eindeloos herstellen van jouw wachtwoord. En dan is er nog de kwestie van het bewaren van een plakbriefje. Je zou het kunnen kwijtraken of ergens neerleggen waar andere mensen vrij zicht op hebben.

Mythe 5: Hackers zijn niet geïnteresseerd in mij

We denken vaak dat alleen belangrijke mensen of grote bedrijven op de lijst van doelwitten van hackers staan. Deze overtuiging wordt vaak bevestigd door het nieuws dat ons bijna dagelijks overspoelt met krantenkoppen over inbreuken op de beveiliging. De realiteit is echter dat cybercriminelen zelden een specifiek doelwit in gedachten hebben. De slechteriken zijn vooral uit op gegevens zoals persoonsgegevens en betaalgegevens. Het is belangrijk om te weten dat niemand veilig is voor cyberaanvallen en dat cyberbeveiliging van groot belang.

Mythe 6: Regelmatig wachtwoorden veranderen is niet nodig

De meeste computerexperts en beveiligingsprofessionals raden aan om jouw wachtwoorden eens in de 90 dagen te wijzigen. Regelmatige wachtwoordwijzigingen zijn een goed idee, omdat ze garanderen dat iemand jouw wachtwoord niet kan bemachtigen en gebruiken om gedurende langere tijd op jouw online accounts te snuffelen. Bekijk het zo: als jouw wachtwoorden ooit uitlekken bij een datalek, zullen ze meer dan waarschijnlijk verschijnen in een database op het dark web. Hackers zijn dol op die databases en maken er met veel plezier gebruik van. Door jouw wachtwoorden regelmatig te wijzigen, het liefst een keer in de drie maanden, kun je kwaadwillenden voor blijven en kun je jouw favoriete online accounts veilig houden.

Een levenslange leerervaring

Technologie verandert en evolueert voortdurend in de high-tech wereld van vandaag. Veilig blijven wordt een steeds moeilijkere taak, zelfs voor degenen die al met technologie leerden omgaan voordat ze hun eerste stapjes zetten. De waarheid is dat cyberbeveiliging voor velen van ons een levenslange leerervaring is. Het is nieuw en vraagt onze tijd en aandacht als we er beter in willen worden. Maar het is mogelijk om veilig en zorgeloos online te blijven. Rust jezelf uit met een wachtwoordmanager en maak gebruik van tips van deskundigen om van het internet te genieten.

Plaats een reactie