Waarom de slimme bril van Facebook een bedreiging vormt voor de privacy

Stel je voor dat je iemands naam, functieomschrijving en interesses zou kunnen achterhalen door alleen maar naar diegene te kijken. Dankzij krachtige gezichtsherkenningstechnologie, ingebouwd in draagbare technologie, zou dit binnenkort realiteit kunnen zijn. Facebook lanceert een nieuw model slimme bril, die mogelijk over deze functies beschikt. Maar hoe werken ze en waarom zou je je zorgen maken? In dit artikel behandelen wij uitgebreid de nieuwe slimme bril van Facebook

Inhoudsopgave

Wat zijn Facebook smart glasses?

De website van Facebook

Facebook is weer een zorgwekkende onderneming in de markt voor draagbare technologie aan het plannen. Na de aankondiging van hun smartwatch, die mogelijk in staat zal zijn om je gezondheidsgegevens te verzamelen en daar een commercieel belang aan wil hechten, overwegen ze een gezichtsherkenning functie voor hun aankomende slimme bril. Hoewel gezichtsherkenning zelf een controversieel onderwerp is en zijn eigen privacy problemen met zich meebrengt, is het bijzonder verontrustend om het in de handen van Facebook te zien.

Het bedrijf is nog steeds de juridische implicaties van een dergelijke functie aan het bespreken. Haar vertegenwoordigers zijn van mening dat de huidige wetgeving het een hele uitdaging maakt om deze functie te implementeren. Het is echter de moeite waard om de tijd te nemen om te onderzoeken hoe een functie als deze zou werken en waarom het daadwerkelijk zorgen baart.

Waarom is deze bril een bedreiging?

In theorie zouden gebruikers mensen kunnen herkennen die ze door de bril zien, dankzij de fotodatabanken van Facebook. Op het eerste gezicht lijkt dat een leuk stukje science-fiction, maar het zou een ernstige schending kunnen zijn van de privacy van mensen en het recht om onzichtbaar te zijn. Bovendien opent het ongekende mogelijkheden voor stalkers en criminelen.

Facebook heeft ook geen al te beste staat van dienst op het gebied van privacy en heeft in het verleden te maken gehad met diverse datalekken. In het ergste geval kunnen jouw gevoelige biometrische gegevens in handen komen van cybercriminelen buiten het bereik van Facebook.

En er zijn risico’s van beide kanten van de wet. Criminelen en hackers kunnen met gelekte biometrische gegevens gerichte aanvallen uitvoeren, terwijl rechtshandhavingsambtenaren de technologie kunnen gebruiken om sterker inbreuk te maken op de burgerlijke vrijheden.

Gevaren van gezichtsherkenning

Waarom is gezichtsherkenning dan zo controversieel? Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Potentieel misbruik. Gezichtsherkenningstechnologie is gebaseerd op enorme hoeveelheden biometrische gegevens, opgeslagen in grote databanken. Dit omvat gezichts- en steminformatie, vingerafdrukken en zelfs oogscans. Als hackers die gegevens kunnen stelen of in handen weten te krijgen, kunnen ze die gebruiken om identiteitsdiefstal te plegen of andere aanvallen tegen jouw vrienden en kennissen uit te voeren.
  • Onnauwkeurigheid. Gezichtsherkenningssoftware kan onnauwkeurig zijn en is vooral slecht in het identificeren van gekleurde mensen. Sommige rechtshandhavingsinstanties in de VS en daarbuiten maken al gebruik van dergelijke technologie en we hebben al talloze gevallen gezien, waarin een gezichtsherkennings AI twee mensen van een etnische minderheid verwarde, wat leidde tot de arrestatie van een onschuldige burger.
  • Schendingen van de burgerlijke vrijheden. In de handen van een autoritaire regering of politiemacht kunnen opdringerige bewakingsprogramma’s worden gebruikt tegen het publiek, waardoor hun privacy en burgerlijke vrijheden worden geschonden. Er is reeds bezorgdheid geuit over het gebruik van gezichtsherkenningssoftware in een land als China, maar de dreiging en de bijkomende risico’s nemen over de hele wereld toe.

Facebook en de toekomst

De bril van Facebook is een nieuwe toevoeging aan het almaar uitdijende Internet of Things (IoT). Van de Ring-deurbel van Amazon tot de aanstaande smartwatch van Facebook: dit ecosysteem van slimme apparaten geeft aanleiding tot grote ethische zorgen over de privacy van gegevens.

Voorlopig is de beste manier om jezelf te beschermen het vermijden van het gebruik van deze nieuwe hulpmiddelen. Hoe minder je met bedrijven als Facebook te maken hebt, hoe minder gegevens ze over je kunnen verzamelen. Ontdek hoe je jouw Facebook-account deactiveert.

Maar naarmate deze apparaten meer gemeengoed worden, zullen mensen ze natuurlijk willen gebruiken en genieten van de gemakken die ze bieden. Als je toch meer IoT-technologie wilt gaan gebruiken, waaronder de Facebook-bril, raden we je aan om onderzoek te doen en te begrijpen welke gegevens je opgeeft. Je privacy is een zware prijs om te betalen voor de nieuwste gadget.

Plaats een reactie