Hoe omzeil je ‘Deze app is voor uw veiligheid geblokkeerd’ in 6 stappen?

Hackers hebben altijd al van Windows gehouden vanwege de hoge populariteit aan gebruikers en ‘slechte’ beveiliging. Windows-gebruikers behoren tot de meest getroffenen van malware, ransomware en phishing. Een van de reacties van Microsoft was Windows Defender. Maar wat als je zelf wilt beslissen welke programma’s je wilt installeren op Windows?

Wat is Windows Defender SmartScreen?

Windows Defender SmartScreen, voor het eerst geïntroduceerd in Windows 8, beschermt gebruikers tegen malware- en phishing-websites en voorkomt het downloaden van kwaadaardige programma’s. Hieronder lees je hoe Windows Defender SmartScreen werkt:

 • Analyseert websites en zoekt naar verdacht gedrag (je hoeft zelf geen websites te blokkeren, dat gebeurt automatisch);
 • Controleert websites die je bezoekt aan de hand van een lijst met gemelde malware- en phishing-websites;
 • Controleert de bestanden die je downloadt aan de hand van een lijst met onveilige programma’s;
 • Controleert de bestanden die je downloadt aan de hand van een lijst met bestanden die door veel Windows-gebruikers bekend en gedownload zijn.

Wat betekent: ‘Deze app is voor uw veiligheid geblokkeerd’?

Wanneer Windows verdacht gedrag detecteert, waarschuwt het de gebruiker onmiddellijk dat de toepassing mogelijk onveilig is. Er verschijnt een pop-up met de melding ‘Deze app is voor uw veiligheid geblokkeerd’ en Windows 10 blokkeert het opstarten van het programma. Het is echter mogelijk dat je een ander bericht hebt gekregen: ‘Windows heeft uw pc beschermd’ of ‘Een beheerder heeft u geblokkeerd om deze app uit te voeren’. Ze betekenen allemaal dat Windows Defender SmartScreen heeft voorkomen dat een onherkenbaar programma wordt gestart.

Waarom je Windows Defender SmartScreen wilt uitschakelen?

We raden niet aan om Windows Defender SmartScreen uit te schakelen, tenzij je echt weet wat je doet. Anders kun je jezelf blootstellen aan malware en je computer besmetten.

Met dat gezegd hebbende, niet alle toepassingen die SmartScreen blokkeert zijn schadelijk. Ze kunnen afkomstig zijn van betrouwbare ontwikkelaars en hebben geen kwaadaardige bedoelingen, ondanks het ontbreken van de goedkeuring van Microsoft. Soms kan het gebruikers ervan weerhouden om printers of scanners te installeren en hun stuurprogramma’s bij te werken. Vooral wanneer men probeert een ouder apparaat aan te sluiten op een computer. Windows Defender kan overreageren, maar heeft in de meeste gevallen goede bedoelingen.

Als Windows je waarschuwt dat een app die je wilt installeren kwaadaardig kan zijn, doe dan eerst onderzoek voordat je verder gaat. Er zijn tonnen schadelijke websites die er misschien wel heel legitiem en professioneel uitzien. Als je Windows Defender uitschakelt, kan het zijn dat je nep-websites of malware voorgeschoteld krijgt.

Voordat je Windows Defender SmartScreen uitschakelt

Het uitschakelen van Windows Defender SmartScreen laat je onbeschermd achter op het internet, dus we raden je aan om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

 • Installeer antivirussoftware. Windows heeft ingebouwde antivirussoftware, maar als je jouw veiligheid wilt verbeteren, raden wij je aan een speciale antivirussoftware te installeren. Het zal je ook voorzien van extra functies, die niet standaard ingebouwd zijn in Windows Defender.
 • Gebruik een VPN. Een virtual private network versleutelt jouw internetverkeer, waardoor het risico om gehackt te worden wordt verkleind. VPN’s kunnen veelal ook vervelende advertenties blokkeren, waardoor de kans op malware afneemt. Nu cybercriminaliteit steeds vaker voorkomt, heb je meer dan ooit behoefte aan VPN-bescherming.
 • Versleutel jouw bestanden. Als je jouw bestanden onversleuteld op jouw PC bewaart, kunnen kwaadwillenden ze stelen of in het geval dat je ze per ongeluk naar de verkeerde persoon stuurt. Als jouw gevoelige gegevens versleuteld zijn, kan niemand deze inzien.
 • Houd al uw software up-to-date. Windows werkt zijn software niet voor niets bij: ontwikkelaars lossen bugs en bekende kwetsbaarheden op en verbeteren zo de veiligheid. Als je updates overslaat, brengt je jouw systeem mogelijk ernstig in gevaar.

Hoe schakel je Windows Defender SmartScreen uit?

Je kunt Windows Defender SmartScreen uitschakelen, de fout ‘Deze app is voor uw veiligheid geblokkeerd’ vermijden en elk programma dat je wilt installeren. Hier is hoe je in Windows 10 Windows Defender SmartScreen kunt uitschakelen:

 1. Klik op Instellingen en vervolgens op Update & Beveiliging;
 2. Selecteer Windows Beveiliging in het linker menu;
 3. Klik op App & browser controle;
 4. Klik op Uit in de sectie Apps en bestanden controleren;
 5. Klik op Uit in SmartScreen voor Microsoft Edge;
 6. Klik op Uit in SmartScreen voor Microsoft Store-apps.

Nadat je de app van een derde partij met succes hebt geïnstalleerd, raden we je ten zeerste aan om Windows Defender SmartScreen opnieuw in te schakelen met behulp van hetzelfde proces.

Plaats een reactie