DuckDuckGo veilig? 5 redenen waarom DuckDuckGo wél veilig is

Stel je een zoekmachine voor die jou niet volgt en jouw gegevens niet verzamelt. Alle datasporen die je bij het gebruik van de zoekmachine genereert, verdwijnen onmiddellijk en je kunt veilig en privé surfen op het internet. In een tijdperk vol grote technologische ontwikkelingen en informatieverzameling, klinkt dat als een fantasie, toch? Maar, dankzij DuckDuckGo hoef je niet langer op Google te vertrouwen. Dus wat is DuckDuckGo, hoe werkt het en is DuckDuckGo veilig?

Inhoudsopgave

Wat is DuckDuckGo?

De website van DuckDuckGo

DuckDuckGo is een op privacy-gerichte zoekmachine. De privacy van gebruikers op DuckDuckGo staat dus altijd voorop. In tegenstelling tot concurrent Google, biedt het geen gepersonaliseerde zoekresultaten. DuckDuckGo is dan ook een zoekmachine zonder commercieel belang. DuckDuckGo verdient geld op een andere manier. DuckDuckGo profileert zijn gebruikers niet op basis van hun zoekpatronen en iedereen krijgt te allen tijde dezelfde zoekresultaten weergegeven.

Hoewel DuckDuckGo in de eerste plaats functioneert als een zoekmachine, zoals concurrenten Google of Bing, heeft DuckDuckGo ook een eigen add-on voor Google Chrome. Met de add-on voor Google Chrome kun je de zoekmachine gebruiken als standaard zoekmachine in Google Chrome. DuckDuckGo is eigenlijk een uitgeklede zoekmachine, die je niet veel extra functies biedt. DuckDuckGo richt zich dus in de basis op een volledig kwalitatieve en anonieme zoekervaring.

DuckDuckGo verdeelt zijn zoekresultaten hoofdzakelijk niet over meerdere pagina’s. In plaats daarvan heb je een enkele eindeloze scroll op dezelfde pagina. Dit is handiger, omdat in het geval van Google veel gebruikers niet de moeite nemen om verder te kijken dan de eerste pagina. DuckDuckGo probeert dit te voorkomen door alle zoekresultaten te presenteren op de eerste pagina. Gebruikers dienen wel op een knop te drukken om nieuwe zoekresultaten in te laden.

Is DuckDuckGo veilig en privé?

Dus, hoe veilig is DuckDuckGo? Wij hebben verschillende argumenten bedacht. Ten eerste, DuckDuckGo’s belangrijkste verkoopargument is jouw zoekprivacy. Dit betekent dat DuckDuckGo jouw gegevens niet verzamelt en je niet volgt wanneer je zoekt. In tegenstelling tot Google, koppelt het niet wat jij online zoekt aan jouw IP-adres. Dat betekent dat je niet wordt gebombardeerd met gepersonaliseerde advertenties. Met het gebruik van DuckDuckGo ben je dus volledig anoniem.

DuckDuckGo verzamelt niet jouw zoekgeschiedenis, dus elke keer dat je de zoekmachine gebruikt is het een nieuwe start. Eigenlijk net zoals je incognitomodus gebruikt. Het nadeel hiervan is natuurlijk het ontbreken van autosuggesties, maar dat is slechts een kleine prijs voor het meer privé kunnen webbrowsen. Je kunt ervoor kiezen om jouw gebruikersgegevens te delen met de zoekmachine, om bij te dragen aan het verbeteren van de functionaliteiten binnen DuckDuckGo.

Hoe verdient DuckDuckGo geld?

Zoeken naar ‘kattenvoer’ op DuckDuckGo

DuckDuckGo moet natuurlijk nog steeds geld verdienen op een of andere manier, dus het gebruikt nog steeds advertenties op basis van zoekwoorden die je intypt. Als je zoekt naar ‘kattenvoer’, kunnen de advertenties op de zoekpagina van DuckDuckGo dat weergeven. De dienst zal echter niet onthouden dat je op zoek was naar kattenvoer. De dienst gebruikt ook affiliate marketing en verdient commissies, wanneer een gebruiker een product koopt na het zoeken via DuckDuckGo

Voordelen en nadelen DuckDuckGo?

Voordelen gebruik DuckDuckGo

 • Privacy is het belangrijkste verkoopargument van de zoekmachine. DuckDuckGo slaat jouw zoekgegevens niet op en houdt jouw zoekgewoonten en -geschiedenis niet bij. Het kan jouw informatie niet doorgeven aan derden, lekken of gebruiken voor marketing doeleinden;
 • De dienst biedt veel handige extra voordelen, zoals direct beschikbare weergegevens, extra functies voor ontwikkelaars, zichtbare sociale media-biografieën, lening calculators en nog veel meer. Dankzij het privacybeleid krijgt je niet te maken met gerichte advertenties;
 • Geen targeting of profilering van zoekresultaten, waar je ook bent in de wereld, tot welke demografie je ook behoort, je krijgt altijd dezelfde zoekresultaten te zien;
 • Het is eenvoudig en gemakkelijk in gebruik te nemen. DuckDuckGo werkt in alle grote webbrowsers (eventueel met extensie) en biedt ook mobiele applicaties aan.

Nadelen gebruik DuckDuckGo

 • DuckDuckGo biedt niet zo veel diensten als Google. Google beschikt over veel aanvullenden diensten zoals Gmail, Google Maps, Google Documenten, Google Foto’s en Google Drive.
 • Het is niet zo handig als andere zoekmachines. Het heeft niet hetzelfde marktaandeel als Google, dus je kunt er niet veel van je accounts en diensten mee synchroniseren;
 • Geen personalisatie of autosuggesties. Maar dat kan ook een voordeel zijn omdat deze functies alleen mogelijk zijn voor Google vanwege hun tracking praktijken.

Hoe gebruik je DuckDuckGo veilig?

Gerelateerde zoekresultaten op DuckDuckGo

Ben je overtuigd van de veiligheid van DuckDuckGo en wil je DuckDuckGo gaan gebruiken, maar heb je geen idee hoe? Het opstarten en gebruikmaken van DuckDuckGo is niet ingewikkeld. DuckDuckGo fungeert als een website en is dus gewoon te bereiken door het internetadres van de zoekmachine in jouw webbrowser te openen. Als je wilt gebruikmaken van de zoekmachine in jouw webbrowser, dan kun je de onderstaande handelingen uitvoeren. Ga onmiddellijk van start!

 1. Open jouw favoriete webbrowser;
 2. Surf naar https://duckduckgo.com;
 3. Vul een zoekterm in en druk op Enter;
 4. Alle zoekresultaten worden weergegeven.

Veelgestelde vragen over DuckDuckGo

In welke webbrowsers kun je DuckDuckGo gebruiken?

DuckDuckGo is in vrijwel alle grote webbrowsers beschikbaar en te gebruiken, denk hierbij aan Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Apple Safari en Opera. Je kunt DuckDuckGo gebruiken door de bovenstaande stappen uit te voeren. Ben je nieuw met de zoekmachine en vind je het gebruik van DuckDuckGo ingewikkeld? Dan kun je natuurlijk de beschikbare handleidingen lezen die zijn vrijgegeven door de ontwikkelaars van de op privacy-gerichte zoekmachine.

Voor welke webbrowser is de extensie beschikbaar?

Voor de meest voorkomende webbrowser is tevens een extensie beschikbaar, denk hierbij aan Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Apple Safari en Opera. De extensie, ook wel add-on, genoemd is een toevoeging op het gebruik van de zoekmachine in jouw webbrowser. Met de DuckDuckGo-extensie kun je meer instellingen beheren omtrent het gebruik van de zoekmachine en jouw privacy. Daarbij krijg je zicht op trackers die worden geblokkeerd in jouw webbrowser.

Is DuckDuckGo veiliger dan Google?

Dat hangt af van jouw prioriteiten. Je zult wat van het gemak dat Google biedt moeten opofferen, maar je zult een meer privé en persoonlijke ervaring hebben. Als je jouw privacy belangrijk vindt, is DuckDuckGo beter. Natuurlijk, het is moeilijk om Google te vermijden en het is waarschijnlijk dat de meeste van jouw accounts al gesynchroniseerd zijn met Google. DuckDuckGo biedt echter een uitstekende mogelijkheid om het gebruik van Google aan banden te leggen en te minimaliseren.

Is DuckDuckGo gratis om te gebruiken?

Ja, DuckDuckGo is gratis om te gebruiken. De ontwikkelaars achter de zoekmachine hebben in eerste instantie geen commercieel belang bij de zoekmachine. De ontwikkelaars achter DuckDuckGo vinden het belangrijk dat de zoekmachine veilig te gebruiken is. Uiteraard dient de zoekmachine wel geld te verdienen, dus het kan voorkomen dat advertenties getoond worden. Belangrijk om te weten is dat het tonen van advertenties op een eerlijke manier plaatsvindt.

Is DuckDuckGo in het Nederlands beschikbaar?

Ja DuckDuckGo is in het Nederlands beschikbaar. Maar, ook in allerlei andere talen. Je kunt de taalweergave van DuckDuckGo wijzingen in de instellingen van de zoekmachine. Nadat je de taal in de instellingen van de zoekmachine hebt gewijzigd, wordt de zoekmachine herladen en wordt de gewenste taalweergave voorgeschoteld. Wil je toch weer gebruikmaken van de vorige taalweergave of wil je een andere taalweergave selecteren? Duik dan opnieuw in de instellingen.

Plaats een reactie