LastPass veilig? 5 redenen waarom LastPass wél veilig is

Wachtwoordbeheerder LastPass is een geweldig hulpmiddel om op een eenvoudige manier gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie veilig te bewaren. Door LastPass te gebruiken, kies je ervoor om al jouw inloggegevens op één centrale plek te bewaren, ook wel jouw wachtwoordenkluis genoemd. Het is daarom van belang dat al jouw inloggegevens veilig blijven. Niemand heeft er baat bij als er niet op de beveiliging vertrouwd kan worden. In dit artikel behandelen wij vijf redenen, waarom LastPass juist wel volledig veilig te gebruiken is.

De website van LastPass

Lokale en veilige versleuteling van inloggegevens

Alle encryptie en ontsleuteling gebeurt lokaal op het apparaat van de LastPass-gebruiker. Dit betekent dat gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie niet naar het internet wordt verzonden en ook niet op de servers van LastPass komen te staan. Inloggegevens van LastPass-gebruikers worden alleen opgeslagen op de servers van LastPass, zodat het gesynchroniseerd kan worden over alle apparaten, nadat het volledig is versleuteld. Zodoende kunnen kwaadwillenden, die toegang krijgen tot de servers van LastPass of medewerkers van LastPass, inloggegevens van LastPass-gebruikers niet inzien en misbruiken. LastPass werkt op basis van een zero-knowledge protocol, LastPass heeft dus geen toegang tot inloggegevens.

Sterk en veilig versleutelingsalgoritme

LastPass gebruikt hetzelfde versleutelingsalgoritme, namelijk AES-256, dat ook door de Amerikaanse overheid wordt gebruikt voor het versleutelen van inloggegevens. Versleutelde inloggegevens van LastPas-gebruikers zijn nutteloos en onleesbaar voor LastPass én voor iedereen die geen decoderingssleutel heeft. Aangezien de decoderingssleutel nooit met LastPass wordt gedeeld, kan Lastpass inloggegevens niet zomaar decoderen. LastPass kan alleen versleutelde inloggegevens voor LastPass-gebruikers opslaan, zodat deze inloggegevens door LastPass-gebruikers weer kunnen worden ingezien en gebruikt als in het geval dat zij inloggen.

Sleutel om inloggegevens veilig te ontsleutelen

De decoderingssleutel worden gekoppeld aan het e-mailadres en het hoofdwachtwoord van de LastPass-gebruiker. Dit betekent dat inloggegevens alleen gedecodeerd kunnen worden, indien het e-mailadres, het hoofdwachtwoord en de decoderingssleutel met elkaar overeenkomen. LastPass gebruikt een verificatiehash om te bevestigen dat de LastPass-gebruiker het juiste hoofdwachtwoord invoert tijdens de aanmelding. De componenten van de sleutel, de verificatiehash en het hoofdwachtwoord worden nooit naar LastPass verzonden en blijven lokaal bij de LastPass-gebruiker. Mochten kwaadwillenden de versleutelde inloggegevens weten te bemachtigen, dan zijn deze nutteloos omdat er geen toegang tot het hoofdwachtwoord is.

LastPass biedt daarnaast meer methodes om een extra beveiligingslaag toe te voegen, zoals tweestapsverificatie. Daarmee dient de LastPass-gebruiker naast het hoofdwachtwoord, ook nog altijd een andere verificatiemethode te voltooien om toegang te krijgen tot inloggegevens.

Maak gebruik van beveiligingsmethodes

LastPass biedt verschillende beveiligingsmethodes die LastPass-gebruikers kunnen activeren om de beveiliging verder op te schroeven. Deze beveiligingsmethodes zijn niet altijd standaard geactiveerd, LastPass legt deze beslissing bij de LastPass-gebruiker. Alle LastPass-gebruikers kunnen de onderstaande beveiligingsmethodes activeren, om extra beveiliging af te dwingen:

  • Het gebruik van bepaalde functies beperken of afdwingen;
  • Toegang beperken tot bepaalde locaties of apparaten;
  • Tweestapsverificatie activeren voor extra beveiliging.

Genereer unieke en sterke wachtwoorden

In de basis draait het bij LastPass natuurlijk om het onthouden van wachtwoorden. Daarbij helpt LastPass LastPass-gebruikers bij het genereren van unieke en sterke wachtwoorden. Zodoende hoeven LastPass-gebruikers zich geen zorgen te maken over het gebruik van dubbele wachtwoorden. LastPass houdt in de gaten of een wachtwoord veilig en uniek is. LastPass-gebruikers kunnen gebruikmaken van de ingebouwde wachtwoordgenerator. Waarmee lange, sterke en volledig willekeurige wachtwoorden binnen enkele seconden worden gegenereerd.

Wil je zelf een uniek en sterk wachtwoorden genereren? Volg dan de onderstaande stappen:

  1. Open de wachtwoordgenerator op de LastPass-website;
  2. Kies een voor jou gewenste Wachtwoordlengte;
  3. Selecteer Eenvoudig uit te sprekenEenvoudig te lezen of Alle tekens;
  4. Selecteer HoofdlettersKleine lettersCijfers of Symbolen;
  5. Kies voor Wachtwoord kopiëren;
  6. Je kunt nu jouw gegenereerde wachtwoord gebruiken.
Account registreren op LastPass

Veelgestelde vragen over LastPass

Wat is LastPass?

Zoals je naar alle waarschijnlijkheid al hebt kunnen concluderen: LastPass is een wachtwoordbeheerder, waarmee je op eenvoudige manier gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie veilig kunt bewaren. LastPass is een van de meest populaire wachtwoordbeheerders en staat hoog bovenaan onze lijst met beste password managers. LastPass biedt verschillende abonnementen aan voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik.

Hoeveel kost LastPass?

De prijzen zijn afhankelijk van het soort LastPas-abonnement. Om kennis te maken met LastPass, is de gratis variant een prima startpunt. Zodoende kun je ervaren hoe een password manager werkt en kun je ontdekken of LastPass in jouw smaak valt. Ben je overtuigd van de werking van de wachtwoordbeheerder of wil gebruikmaken van meer functionaliteiten? Dan kun je overwegen om een abonnement af te sluiten, daarmee ben je verzekerd van een nog beter werkende password manager. LastPas-abonnementen voor persoonlijk gebruik beginnen al bij 2,90 euro per maand.

Hoe kun je LastPass downloaden?

Of je nu gekozen hebt voor een LastPas-abonnement of voor de gratis variant. In het geval dat je van alle aanwezige functionaliteiten maximaal gebruik wilt maken, is het handig om de wachtwoordbeheerder te downloaden en installeren op jouw computer, tablet en telefoon. Daarmee ben je verzekerd dat je altijd toegang hebt tot jouw gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie. Wij hebben een handleiding geschreven over hoe je LastPas veilig kunt downloaden en installeren. Begin met het lezen van onze handleiding om van start te gaan.

Hoe kun je inloggen op LastPass?

Nadat je LastPass gedownload en geïnstalleerd hebt, is het tijd om in te loggen op jouw LastPass-account. Naar alle waarschijnlijkheid heb je al een LastPass-account geregistreerd. In het geval dat dit nog niet zo is, kun je op het inlogscherm tevens ervoor kiezen om een nieuw LastPass-account te registreren. Dit duurt enkele minuten. Vervolgens kun je inloggen op LastPass. Ook op het gebied van inloggen op de wachtwoordbeheerder hebben wij een handleiding geschreven.

Hoe herstel je jouw LastPass-wachtwoord?

Ben je jouw LastPas-wachtwoord vergeten of heb je om wat voor reden geen toegang meer tot jouw account. Dan is het wellicht verstandig om jouw LastPas-wachtwoord te herstellen. Er zijn verschillende manieren om jouw LastPas-wachtwoord te herstellen en daaropvolgend jouw wachtwoord te wijzingen. Wij hebben een stappenplan geschreven, waarin wij uitleggen hoe je jouw LastPas-wachtwoord kunt herstellen en wijzigen in een nieuw en veilig wachtwoord.

Plaats een reactie