Hoe privacyvriendelijk is Quodari? 6 vragen en antwoorden

Quodari is het nieuwe sociale netwerk dat zich voornamelijk op het gebied van privacy probeert te onderscheiden. Het privacyvriendelijk sociale netwerk is een initiatief van Aart Joppe en Paul Pennarts. Maar wat kun je met Quodari en in wat voor opzicht verschilt Quodari van concurrenten Facebook, Instagram en Snapchat? In dit artikel behandelen wij een zestal vragen en antwoorden.

Inhoudsopgave

Waarvoor kun je Quodari gebruiken?

De website van Quodari

Quodari is niet een standaard sociale media-platform. Wie thuis is in het gebruik van sociale netwerken, weet dat de markt erg vol is met verschillende sociale media-platformen. Het is dus belangrijk uniek te zijn en een dienst aan te bieden dat verschilt van de gevestigde orde. Quodari denkt dit te kunnen doen door sociale media vanuit een ander oogpunt te gaan benaderen.

In Quodari kun je alles opslaan: notities, herinneringen, plannen, verlanglijstjes, evenementen, foto’s, video’s, documenten en muziek. Alles wat je opslaat, wordt uiteindelijk in een collectie bewaard. Je maakt bijvoorbeeld een verzameling ‘recepten’, ‘vakanties’, ‘boeken’ of ‘films’. Geef voor elke collectie aan of je de inhoud vertrouwelijk houdt of dat anderen deze kunnen bekijken, en zo ja, wie. Delen is beperkt tot jouw eigen kring aan contacten. Via de tijdlijn kun je nieuwe inhoud, verzamelingen en contacten ontdekken. Niet gecontroleerd door een algoritmen, maar wel met de mogelijkheden om inhoud te filteren. Je kunt inhoud verbergen, waarin je niet geïnteresseerd bent.

Waarin verschilt Quodari van andere sociale media?

Maar waarin verschilt Quodari ten opzichte van andere sociale media-platformen? Uit de veelgestelde vragen blijkt dat Quodari zich presenteert als jouw digitale plakboek, notitieboek, dagboek, wensenlijst en todoboek. Volledig gecombineerd in één functionele applicatie. Maak de vergelijking met Facebook, Instagram of Snapchat en je zult begrijpen dat Quodari een compleet andere draai geeft aan sociale media en zich zo in deze lastige markt probeert te onderscheiden.

Maar ook op het gebied van privacy maakt het sociale netwerk duidelijk onderscheidt. Zo worden er geen advertenties getoond en blijft de content in handen van de gebruikers. Content van de gebruikers wordt niet verkocht aan derden en het wordt niet commercieel ingezet. Daarnaast vraagt Quodari een ‘eerlijke prijs’ voor opslagruimte en het betaalde abonnement. Maar ook op het gebied van omgang en het bewaren van persoonlijke gegevens komt Quodari indrukwekkend over.

Wat voor abonnementen biedt Quodari?

De abonnementen van Quodari

Iedereen kan gratis van start gaan met Quodari, ook met het gratis abonnement is jouw data veilig en worden er geen advertenties getoond. Met het gratis abonnement kun je een onbeperkt aantal notities en collecties aanmaken. Daarnaast kun je gebruikmaken van de beschikbare sociale functionaliteiten. Het gratis abonnement is gelimiteerd tot 2GB opslagruimte. Opslagruimte is nodig om foto’s, video’s en documenten te kunnen uploaden, zo kun je Quodari personaliseren.

Zodra je een betaald abonnement kiest, worden de mogelijkheden omtrent opslagruimte flink uitgebreid. In plaats van opslagruimte dat is gelimiteerd tot 2GB, kun je met het eerstvolgende betaalde abonnement opslagruimte gebruiken tot 50GB. Kies je het daaropvolgende abonnement dat wordt Quodari ook nog eens uitgebreid met verschillende ‘speciale persoonlijke functies’. In het geval dat 50GB niet voldoende is, kun je jouw opslagruimte per keer met 50GB uitbreiden.

Hoe gaat Quodari om met persoonlijke gegevens?

De oprichters van Quodari beantwoorden deze vraag zelf met: “Quodari zal jouw data nooit gebruiken voor commerciële doeleinden”. Daaraan wordt toegevoegd dat Quodari geen profiel opstelt van zijn gebruikers op basis van de toegevoegde content of ingevoerde data. Het enige wat het privacyvriendelijk sociale netwerk realiseert, is een technische verwerking van de informatie voor een veilige opslag en het mogelijk maken van zoekfuncties. Quodari maakt slechts inhoud beschikbaar indien gebruikers dat aangeven. Quodari werkt dus niet op basis van een algoritmen dat content zichtbaar maakt voor connecties die gebruikers niet hebben geaccepteerd.

Wat staat Quodari nog meer te wachten?

De website van Quodari over privacy

Quodari is sinds begin dit jaar beschikbaar en staat dus nog in de kinderschoenen. De website en de interface van de webapplicatie komen erg gebruiksvriendelijk en intuïtief over, daar lijkt de nodige energie en tijd in te zijn gestoken. Het is nog niet af, maar er wordt gestaag gewerkt aan het opbouwen van Quodari. Zo staan verschillende nieuwe functionaliteiten op de planning, zoals het maken van een boodschappenlijstje en het bijhouden van een camerarol met foto’s en video’s.

En voordat wij het vergeten: de kans dat je Quodari tegenkomt in de vorm een advertentie is vooralsnog klein. De ontwikkelaars geloven in het eigen succes van Quodari en zullen dan ook geen promotie doen via andere sociale media-platformen zoals Facebook, Instagram of Snapchat.

Meteen van start gaan met Quodari?

Ben je overtuigd van Quodari en wil je het privacyvriendelijk sociale netwerk graag zelf onder de loep nemen? Dan kun je binnen enkele minuten beginnen door Quodari te openen en een account te registeren. Quodari is een webapplicatie en daardoor beschikbaar op vrijwel alle apparaten, voorzien van een werkende internetverbinding. Op termijn zijn de ontwikkelaars van plan om Quodari tevens te voorzien van een applicatie in de applicatiewinkel van Apple en Google. Gebruikers moeten Quodari op moment van schrijven, vanuit een webbrowser, toevoegen aan het startscherm van hun apparaat om het gevoel te kunnen ervaren van een volledig native-applicatie.

Om een account op Quodari te registreren volg je de onderstaande stappen:

  1. Open Quodari in een webbrowser naar keuze;
  2. Druk op Registreren om een account aan te maken;
  3. Vul jouw naam, e-mailadres en wachtwoord in;
  4. Druk nogmaals op Registeren;
  5. Het door jouw geregistreerde account wordt geopend.

Plaats een reactie