Hoe kun je Tinder-bots en -nepprofielen herkennen en rapporteren?

Tinder maakt online dating een stuk toegankelijker en eenvoudiger, althans dat zou het moeten zijn. Kwaadwillenden kunnen de ervaring van elke Tinder-gebruiker helaas snel verpesten en Tinder-bots zijn een van de belangrijkste manieren waarop ze dat doen. Hier volgt hoe je Tinder-bots en -nepprofielen kunt herkennen en rapporteren. Lees verder om meteen van start te gaan.

Inhoudsopgave

Voorbereidingen

De website van Tinder

Bots maken meer dan de helft uit van het internetverkeer. Bots zijn niet allemaal kwaadaardig, maar kwaadwillenden kunnen ze gebruiken om informatie te ontfutselen of je te infecteren met malware of spyware. Door bots in te zetten kunnen kwaadwillenden in een korte tijd een groot aantal slachtoffers bereiken. Wees voorbereid om het tegenkomen van Tinder-bots en Tinder-nepprofielen. Om de onderstaande stappen te kunnen volgen, dien je te beschikken over een Tinder-account. Een Tinder-accout kun je gratis registreren vanaf de applicatie of website.

Tinder-bot of Tinder-nepprofiel?

Tinder-bots zijn niet hetzelfde als Tinder-nepprofielen. Tinder-bots zijn Tinder-profielen die worden gerund door een computerprogramma, terwijl Tinder-nepprofielen echte mensen zijn die zich om verschillende redenen achter nepidentiteiten verschuilen. Hoewel Tinder-nepprofielen je op het eerste gezicht misschien aan Tinder-bots doen denken, duurt het langer om ze te identificeren.

Echter, hier volgen een paar tips om Tinder-nepprofielen te herkennen:

 • Tinder-nepprofielen vermijden live contact. Als je al heel lang aan het chatten bent en je match vermijdt telefoontjes of ontmoetingen, dan zijn ze misschien niet wie ze lijken;
 • Vragen om geld en beweren dat ze in (financiële) problemen zitten;
 • Tinder-nepprofielen stellen teveel en herhalend persoonlijke vragen;
 • Je wordt uitgenodigd om op een link te klikken om een spel te spelen of een foto te bekijken. Het zal waarschijnlijk een malware infectie zijn of een advertentie betreffen;
 • Onmiddellijk word je gevraagd om een lange-termijn relatie of een vorm van verbintenis om vertrouwen te winnen, terwijl het vermijden van ontmoetingen, telefoontjes of het verstrekken van een social media-profiel aan de orde blijft;
 • Je kunt hun foto’s online vinden en het blijken stockfoto’s of beroemde mensen te zijn.

Hoewel sommige Tinder-nepprofielen relatief onschuldig zijn, kunnen andere Tinder-nepprofielen juist ernstige misdrijven zoals chantage of beroving in de hand werken. Tinder-nepprofielen kunnen ook emotionele schade toebrengen, vooral als je de zwendel pas ontdekt nadat je een emotionele band hebt opgebouwd. Let op de hierboven genoemde signalen en geef in geen enkel geval persoonsgegevens of spreek nooit af om elkaar op een afgelegen locatie te ontmoeten.

Tinder-bot of tóch niet?

Hoewel Tinder-bots wijdverspreid zijn en geleidelijk aan steeds geavanceerder worden, zijn Tinder-bots niet al te moeilijk te identificeren op Tinder. Kwaadwillenden achter Tinder-bots hebben zelden de middelen om het zeer geavanceerd te maken. Hoewel je misschien bij de eerste indruk verslaafd raakt, zal al snel uit verdere conversatie blijken dat je met een Tinder-bot praat.

Hier zijn een paar tips om typische Tinder-bots te herkennen:

 • Niet gekoppeld aan een social media-account. Als je ziet dat het Tinder-profiel niet gekoppeld is aan een sociale media-account, is dat een waarschuwing en moet je extra oplettend zijn. Het opzetten van betrouwbaar ogende sociale media rond Tinder-bots is een moeilijke taak, dus kwaadwillenden achter Tinder-bots doen meestal niet die moeite.
 • Gekoppeld aan een social media-account dat er verdacht uitziet. Het is altijd de moeite waard om even te zoeken op sociale media in het geval je twijfels hebt. Als je merkt dat alle afbeeldingen en interesses te veel op elkaar lijken en het Tinder-profiel geen persoonlijke kenmerken heeft, is het misschien niet authentiek en kan het een Tinder-bot betreffen.
 • De bio ziet er verdacht uit. Als de biografie veel grammaticafouten bevat, uitnodigingen naar verdachte links of persoonlijke details bevatten die nergens op slaan, ben je misschien een Tinder-bot tegengekomen. Als een eenvoudige zoekopdracht onthult dat details uit de biografie vals zijn of nergens op slaan, is dat tevens een belangrijke waarschuwing.
 • De foto’s zien er te goed uit om waar te zijn. Als je ziet dat het Tinder-profiel van een persoon bestaat uit professionele studiofoto’s, kan het zijn dat de kwaadwillende ze van een ander Tinder-profielen heeft geplukt. Sommige Tinder-gebruikers doen graag extra moeite voor hun Tinder-profiel, maar professionele of perfecte foto’s zouden je ertoe moeten aanzetten om nog eens goed te kijken voordat je daadwerkelijk verder gaat.

Als je al met Tinder-gebruikers bent gematcht, volgen hier de waarschuwen waar je op moet letten tijdens het chatten om oplichting via Tinder te voorkomen:

 • Onmiddellijke reactie. Als je ongewoon snel het eerste bericht ontvangt, nadat je met iemand hebt gematcht, kan dat mogelijk duiden op een Tinder-bot. Tinder-bots kunnen binnen milliseconden antwoorden, wat vrij moeilijk is voor een echt persoon.
 • Het gesprek voelt onnatuurlijk aan. Een eenvoudige Tinder-bot gebruikt meestal een reeks berichten om te antwoorden. Tinder-bots kunnen een aantal van je vragen op een zeer eenvoudige manier beantwoorden. Tinder-bots kunnen echter geen natuurlijke conversatiestroom onderhouden. Hun antwoorden kunnen volledig ongerelateerd zijn aan je bericht of ze kunnen je meteen rechttoe rechtaan en provocerende berichten sturen. Probeer eens iets onverwachts te vragen zoals ‘Welke kleur is de zon’ of typ een paar willekeurige letters en kijk of de antwoorden in lijn zijn met met jouw gestelde vraag.
 • Verdachte verwijzingen. Gesprekken gaan over in een verzoek om op een link te klikken om buiten Tinder verder te chatten, je Tinder-profiel te verifiëren of wat foto’s te bekijken. Klik nooit op verdachte links. Ze kunnen je persoonsgegevens stelen, je inschrijven voor een dure abonnementen, je infecteren met malware, vervelende advertenties aanbieden en meer. De Tinder-bot zal hoogstwaarschijnlijk stoppen met chatten met je als je weigert.
 • Verzoeken om persoonlijke gegevens. Als een Tinder-gebruiker vraagt om details zoals je naam, adres of betaalgegevens, dan is dat een teken dat er iets niet in de haak is. Verstrek daarom nooit zomaar gevoelige persoonsgegevens of betaalgegevens.

Wat te doen als je een Tinder-bot tegenkomt?

Als je het vermoeden hebt dat je een Tinder-bot bent tegengekomen, rapporteer het:

 1. Open het Tinder-profiel;
 2. Tik op het menupictogram (drie streepjes);
 3. Kies voor Rapporteren;
 4. Indien gevraagd, bevestig jouw keuze.

Rapporteer een Tinder-bot of Tinder-nepprofiel voordat je het unmatcht, aangezien je het niet meer kunt rapporteren nadat het uit je lijst met matches is verdwenen. Je kunt ook een Tinder-profiel rapporteren, voordat je het matcht door de bovengenoemde handelingen uit te voeren.

Bovendien:

 • Geef geen persoons- of betaalgegevens aan een Tinder-gebruiker die je verdacht vindt;
 • Spreek niet af om elkaar te ontmoeten op afgelegen of verdachte plaatsen;
 • Controleer foto’s en sociale-mediaprofielen altijd dubbel, gebruik zonodig zoekmachines;
 • Open nooit verdachte of twijfelachtige links;
 • Als je je onveilig of bedreigd voelt, verberg je Tinder-profiel dan op Tinder;
 • Indien je slachtoffer bent van een strafbaar feit, maak melding bij de politie.

Veelgestelde vragen over Tinder

Is Tinder veilig om te gebruiken?

Tinder is een relatief veilig platform, maar je moet altijd de voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Volgens de Daily Mail zijn er in de zes jaar dat Tinder bestaat, al 500 Tinder-gerelateerde misdrijven gerapporteerd. Dat zijn slechts de Tinder-gerelateerde misdrijven die zijn gerapporteerd. Blijf altijd alert als je met vreemden communiceert, controleer in geval van twijfel hun gegevens dubbel en trek je direct terug als je dreigende signalen opmerkt of wantrouwt.

Is Tinder gratis om te gebruiken?

Ja, Tinder is in de basis gratis om te gebruiken. Mocht je willen gebruikmaken van zogenoemde premium-functionaliteiten, dan moet je mogelijk betalen voor een Tinder-abonnement. Afhankelijk van jouw wensen en eisen kun je een geschikt Tinder-abonnement kiezen. Het gratis Tinder-abonnement werkt goed om andere Tinder-gebruikers te matchen. In het geval dat je Tinder-abonnement tegen betaling gaat afsluiten, pas dan op voor valse websites en valse apps.

Welk percentage van de Tinder-gebruikers zijn bots?

Volgens schattingen wordt 1 op de 5 online verkeersverzoeken gegenereerd door bots, met als doel om echte internetgebruikers schade toe te brengen. Hoewel het moeilijk te zeggen is welk percentage van de Tinder-profielen daadwerkelijk Tinder-bots betreffen, kunnen we aannemen dat het niet meer dan 20% is. Online oplichting neemt echter elk jaar toe, dus dat aantal zal vrijwel zeker groeien. Wees daarom altijd bedacht tijdens het matchen van andere Tinder-profielen.

Hoe kun je Tinder downloaden?

Tinder kun je op veel verschillende manieren downloaden. Voorafgaand aan het downloaden van Tinder is het natuurlijk belangrijk vast te stellen op welk platform je Tinder wilt downloaden. Zo kun je Tinder bijvoorbeeld downloaden op iOS en Android, maar heb je ook de mogelijkheid om Tinder te gebruiken in een webbrowser naar keuze. Nadat je Tinder hebt gedownload, kun je inloggen met jouw Tinder-profiel en beginnen met het matchen van andere Tinder-profielen.

Hoe gaat Tinder om met jouw privacy?

In termen van privacy is Tinder een dating-app die gekoppeld kan zijn aan Facebook, dus veel van jouw persoonsgegevens zullen worden verzameld tijdens het gebruik ervan. Belangrijk om te weten: Facebook hoeft niet gekoppeld te zijn aan Tinder. Geef dus niet te veel persoonsgegevens weg, want die kunnen worden gebruikt voor marketingdoeleinden of kunnen worden doorgegeven aan derden. Ben je klaar met Tinder? Volg ons geschreven uitleg over het verwijderen van Tinder.

Plaats een reactie