Hoe verwijder je jouw Telegram-account in 5 stappen?

Telegram is een beveiligde berichtenapplicatie die end-to-end versleuteling biedt om jouw communicatie weg te houden van de ogen van ongewenste pottenkijkers. Naarmate meer en meer gebruikers zich richten op privacy, wordt de concurrentie tussen beveiligingsgerichte berichtenapplicaties steeds sterker. Telegram heeft de afgelopen jaren populariteit gewonnen.

Inhoudsopgave

Voorbereiding Telegram-account verwijderen

De website van Telegram

Heb je Telegram gedownload, maar toch besloten om te verlaten? Omdat je te veel berichten-apps hebt of omdat je inmiddels een andere hebt gevonden, dan kun je jouw Telegram-account verwijderen. Zodra je gepoogd hebt om een verwijderknop te vinden en die nog niet gevonden hebt, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Het verwijderen van je Telegram-account werkt net even anders. Het verwijderen van je Telegram-account is zo gedaan, als je weet wat je moet doen.

Waarom je jouw Telegram-account wilt verwijderen

Telegram is een op privacy gerichte berichten-app, vooral in vergelijking met de meest populaire concurrenten. In de meeste gevallen raden we het gebruik van Telegram aan. Er zijn echter nog steeds een aantal redenen waarom iemand mogelijk zijn Telegram-account wilt verwijderen:

 • Telegram heeft in het verleden beveiligingskwesties meegemaakt, waaronder aanvallen van hackers, lekken en inbreuken. In 2017 verspreidden hackers via Telegram spam en malware naar Windows-computers. Telegram lekt soms ook metadata. Het wordt door organisaties als Stiftung Warentest en het Committee to Protect Journalists als onveilig beschouwd. Telegram is over het algemeen nog steeds veilig om te gebruiken, maar gebruikers willen misschien wel overstappen op een van de andere privacy gerichte berichten-apps;
 • Deelnemers aan een Telegram-gesprek kunnen niet alleen hun eigen berichten verwijderen, maar ook die van de andere partij zonder enige kennisgeving. Dit geeft de deelnemers minder controle over hun gesprekken en kan manipulatie mogelijk maken. De persoon met wie jij praat kan de inhoud van het gesprek wijzigen door berichten te verwijderen;
 • Telegram maakt gebruik van een eigen beveiligingsprotocol voor berichtenverkeer, genaamd MTProto, waarvan de veiligheid en betrouwbaarheid niet volledig is bewezen. Tal van beveiligingsexperts hebben het bekritiseerd, omdat het niet veilig genoeg is. Een open-source versie is tot op heden nog niet beschikbaar gesteld. Telegram-gebruikers willen misschien een berichten-applicatie vinden met een meer transparante en open structuur.

Het verlaten van Telegram is eenvoudig en vereist weinig technische kennis. Hier zijn een paar punten om voorafgaand te overwegen, voordat je jouw Telegram-account gaat verwijderen:

 • Als je jouw Telegram-account deactiveert worden al jouw contactlijsten, berichten, groepen en kanalen volledig en definitief verwijderd. Maak eventueel een back-up;
 • Deactivering van jouw Telegram-account kan achteraf niet ongedaan worden gemaakt;
 • Als je jezelf later weer bij Telegram aanmeldt worden jouw berichten, kanalen en contactlijsten van jouw vorige Telegram-account niet meer hersteld.

Twee manieren om jouw Telegram-account te deactiveren

Zoals je misschien al gemerkt hebt, is er geen optie om jouw Telegram-account onmiddellijk te deactiveren binnen de Telegram-app. Dit komt omdat het deactiveringsproces zowel het bezoeken van een speciale webpagina als het ondernemen van een actie in Telegram met zich meebrengt. Een andere manier om Telegram te verwijderen vergt minimale inspanning van jou maar duurt langer, omdat je jouw Telegram-account dient in te stellen op vertraagde zelfvernietiging.

Pas zelfvernietiging toe op jouw Telegram-account

Als onderdeel van het veiligheidsbeleid van Telegram worden Telegram-accounts ingesteld voor zelfvernietiging na een bepaalde tijd van inactiviteit. De standaardperiode is ingesteld op 6 maanden, wat betekent dat als je je niet binnen deze 6 maanden aanmeldt op jouw Telegram-account, dan wordt jouw Telegram-account verwijderd en jouw gesprekken voorgoed vernietigd.

Je kunt de functie niet uitschakelen, maar je kunt wel de tijd aanpassen waarna jouw account wordt verwijderd. Variërend van 1 tot 12 maanden. Een van de manieren om van jouw account af te komen is door het na een maand op zelfvernietiging in te stellen en dan gewoon te wachten. Natuurlijk moet je binnen die tijd geen gebruik maken van Telegram. Volg de volgende stappen:

 1. Open jouw Telegram-app en ga naar Instellingen;
 2. Tik op Privacy & Beveiliging;
 3. Veeg naar beneden en tik op Indien afwezig voor;
 4. Selecteer 1 maand en dat is het.

Als je niet wilt wachten, kun je ook zelf het initiatief nemen om jouw Telegram-account direct te laten verwijderen. Lees verder over hoe je jouw Telegram-account handmatig kunt deactiveren.

Verwijder jouw Telegram-account handmatig

Jouw Telegram-account handmatig verwijderen

Volg deze stappen om jouw Telegram-account in een handomdraai te verwijderen. Zoals je misschien al hebt gemerkt, is er geen optie om jouw account binnen Telegram te deactiveren.

 1. Ga in een webbrowser naar keuze naar de deactiveringspagina van Telegram. Je kunt zowel op mobiel als op desktop een webbrowser gebruiken. Wat voor jou het handigst is;
 2. Vul het telefoonnummer in waarmee je je hebt aangemeld bij Telegram en klik op Volgende. Zorg ervoor dat je jouw nummer in het internationale formaat invult;
 3. Als je jouw telefoonnummer correct hebt ingevuld, ontvang je een bericht in Telegram (niet-zijnde een sms) met een bevestigingscode. Ga nu terug naar de deactiveringspagina die je hebt geopend, vul de bevestigingscode in het veld en druk op de knop Aanmelden;
 4. Nu zal de pagina vragen waarom je Telegram wilt verlaten. Aangezien dit veld optioneel is, kun je jouw reden om te stoppen aangeven dan wel feedback geven of doorgaan door het veld leeg te laten. Welke mogelijkheid je ook kiest, klik daaropvolgend op Klaar;
 5. Nu moet je bevestigen dat je geen andere beslissing hebt genomen en dat je nog steeds van jouw Telegram-account af wilt. Als je zeker bent van jouw beslissing en het deactiveringsproces wilt voortzetten, klik in het venster op Ja, verwijder mijn account.

Dat is het! Nu is jouw Telegram-account gedeactiveerd en kun je deze niet meer gebruiken.

Als je besluit om Telegram opnieuw te gebruiken, kan het zijn dat je na het deactiveren van jouw Telegram-account nog enkele dagen geen nieuw account kunt aanmaken, vanwege veiligheidsredenen. Je moet dat even wachten om weer gebruik te kunnen maken van Telegram.

Veelgestelde vragen over Telegram-account verwijderen

Jouw Telegram-account verwijderen ongedaan maken?

Het is van groot belang dat je de beslissing om jouw Telegram-account te verwijderen weloverwogen neemt. Denk er desnoods een paar dagen over na. Nadat je jouw Telegram-account hebt verwijderd, kun je deze beslissing niet meer ongedaan maken. Ook het supportteam van Telegram kan jouw Telegram-account niet meer herstellen. Maak zonodig een back-up van jouw belangrijkste berichten en documenten. Zo heb je in ieder geval altijd een kopie beschikbaar.

Jouw Telegram-account verwijderen vanuit de berichtenapp?

Zoals reeds aangegeven vergt het verwijderen van jouw Telegram-account een aantal handmatige stappen verspreidt over verschillende locaties. De ontwikkelaars van Telegram hebben ervoor gekozen om geen verwijderknop te plaatsen in de berichtenapp. Dit heeft uiteraard meerdere veiligheidsredenen. Zo verhoogt dit de drempel om jouw Telegram-account te verwijderen, maar zorgt het tevens ervoor dat kwaadwillenden niet jouw Telegram-account kunnen verwijderen.

Is het verwijderen van jouw Telegram-account lastig?

Nee, het verwijderen van jouw Telegram is niet lastig. In het geval dat je de rechtmatige eigenaar bent van het Telegram-account is het verwijderen zo gedaan. Ben je niet de rechtmatige eigenaar van het Telegram-account, dan zul je ondervinden dat het verwijderen van het Telegram-account een stuk ingewikkelder is. In de meeste gevallen is dit ook niet voor niets. Zorg ervoor dat je de tijd en de ruimte hebt om te gaan beginnen. Lees ons stappenplan zorgvuldig en meermaals door.

Is Telegram of WhatsApp veiliger om te gebruiken?

Goede vraag! Beide berichtendiensten hebben zijn voordelen en nadelen, ook op het gebied van veiligheid. Het is daarom lastig te bepalen welke berichtendienst per definitie veiliger is. Enerzijds heeft het te maken met de getroffen veiligheidsoverwegingen vanuit een berichtenapp, anderzijds heeft het te maken met wat je zelf van een berichtenapp verwacht. Wij hebben een artikel geschreven met verschillenden redenen om vanaf WhatsApp over te stappen naar Telegram.

Hoe gebruik je Telegram Web met jouw Telegram-account?

Wil je jouw Telegram-account niet verwijderen, maar juist het gebruiken van Telegram vergroten? Overweeg dan gebruik te maken van Telegram Web, een handige toevoeging op Telegram. Met Telegram Web kun je vanaf vrijwel elke mobiel, tablet en computer inloggen op jouw Telegram-account. Nadat je bent ingelogd kun je beginnen met het versturen van berichten, foto’s en documenten. Ook hebben wij voor het gebruik van Telegram Web een handleiding geschreven.

Plaats een reactie